Міноборони уклало перші контракти на харчування за результатами відкритих торгів

Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових

Міністерство оборони України почало укладати перші договори на постачання продуктів харчування для Збройних Сил України за новою процедурою. Це перші відкриті закупівлі Міноборони після скандалу з ймовірним розкраданням коштів («яйця по 17 гривень»).

За результатами торгів у Prozorro станом на 21 червня укладено перші три договори з компаніями-переможцями на постачання продуктів харчування для Збройних Сил України відповідно до Каталогу продуктів харчування, повідомляють у відомстві.

Всього наразі визначено 19 переможців з 22 тендерів з кінцевою вартістю близько 18 млрд грн (стартували закупівлі з 24,67 млрд). По 16 переможцям готують договори до підписання та триває внесення ними депозитів на рахунок міністерства, як вимагає тендерна документація.

По трьох процедурах з 22 були відхилені всі учасники у звʼязку із невідповідністю їхніх цінових пропозицій умовам оголошення. По них оголошено повторні торги — ця інформація висвітлена в системі Prozorro (по двох процедурах кінцевий термін подачі документів 22.06.2023, по третьому — до 27.06.2023).

Також триває низка судових процесів, на яких розглядаються позови окремих учасників торгів. Зміст позовних заяв різний, але здебільшого їх суть полягає у претензіях до роботи Колегіального органу Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель.

— Наголошу, всі процеси відбуваються максимально відкрито. Ми активно співпрацюємо з громадськістю, за що вдячний, зокрема, Антикорупційній Раді, та незважаючи на всі ці труднощі, закупівлі тривають, договори підписуються, все відбувається з дотриманням всіх процедур і термінів, визначених законом «Про публічні закупівлі». Жодних затягувань немає. Військо є і буде повністю забезпечене — це наше ключове завдання, — прокоментував заступник міністра оборони України Денис Шарапов.